Karamelový dort
Potřebné ingredience
Kakový korpus:(viz maminčiny recepty:mramorový dort) 4 vejce, 240 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 150 ml oleje, 100 ml vroucí vody, 2 -3 lžíce kakaového prášku. Karamelová šlehačka:(viz maminčiny recepty:karamelová šlehačka)2 šlehačky ke šlehání+200g cukru Obyčejná šlehačka:2 šlehačky ke šlehání+ cukr podle chuti: vše ušlehat(Já používám 40%, ale kdo se bojí, může přidat smetafix) Karamelový toping+mandlové lupínky-opražit, rum a pikantní marmeláda na dohotovení
Postup přípravy
Druhý den ke karamelové šlehačce (bude hodně hustá) přilijeme zbývajících 250 ml smetany (vychlazené), promícháme a společně ušleháme elektrickým šlehačem na hustý krém. Kdo se bojí, že mu nebude držet, může přidat smetafix.
Příprava korpusu:
Dno dortové formy vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Bílky ušleháme s polovinou cukru do tuha. V jiné míse šleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud hmota viditelně nezesvětlá a nenabude. Do žloutkové hmoty postupně za stálého šlehání pomalu přiléváme olej a pak horkou vodu. Pak vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem a sníh z bílků. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi hodinu (zkoušíme špejlí). Upečený korpus necháme vychladnout. Poté rozřežeme na 2 poloviny.
Plnění:
1.polovinu korpusu pokapeme rumem, potřeme pikantní marmeládou a naneseme asi 2/3 karamelové šlehačky.Na to příjde 1/2 obyčejné šlehačky. Přikryjeme 2.dílem korpusu. Celý potřeme zbývající bílou šlehačkou. Boky obalíme mandlovými lupínky. Na okraje dortu nastříkáme zbylou karamelovou šlehačku(ještě jsem posypala barevnýma kuličkama).Na prostředek dortu nastříkáme karamelový toping.
Dáme vychladit. Je to náš nejoblíbenější dort. Není těžký na přípravu, jen na čas a karamelová šlehačka je ta nejlepší náplň na světě! Fotila jsem až poslední kousek, příště dám lepší záběr.
fotka zhora
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé